Hanuman Jayanti

“Hanuman Jayanti” festivalen

Etter feiringen av «Ram Navamifestivalen – 10.04.2022», følger den hellige «Hanuman Jayanti» festivalen. Jaaaa, det er bursdagen til Hanuman som er høyt elsket av alle! Han er kjent for å være en av de fremragende heltene fra det store indiske eposet “Ramayana”. Hinduene, spesielt de virkelige hengivne til Lord Hanuman, feirer denne anledningen med enorm hengivenhet og iver. De forskjellige fasettene til Hanuman blir tilbakekalt og tilbedt på festivalen til Hanuman Jayanti.

Hanuman Jayanti feires i måne-måneden «Chaitra», hvor en rekke åndelige diskusjoner er organisert i mange hinduistiske templer. I år vil Hanuman Jayanti bli observert på følgende dato: 16. april 2022

Betydningen av Lord Hanuman

I henhold til det berømte ordtaket fra tidlige indiske tradisjoner: «om man ønsker at Lord Rama skal nøytralisere alle deres sorger, kan Herren bare nåes gjennom Hanuman». Derfor er denne festivalen den mest passende dagen for å søke Lord Rama og Hanumans velsignelser. Man kan føle enorm kraft i Lord Hanuman som er universell og hengiven til Lord Rama. Han skjenker en med glede og løser problemene. Det sies også at det å resitere den berømte “Hanuman Chalisa” kontinuerlig kan hjelpe til med å fjerne elendighet og få magiske evner. Fantastisk, ikke sant! Styrken til Hanuman har ført til at mange har blitt hans ivrige fans.

Legenden om Hanuman

Mange husker Hanumans rampete karakter som han viste i barndommen. Ifølge en fortelling reiste han over fjell, steg opp høyere på himmelen for å spise solen, og trodde det var en frukt. Rahu, den ondsinnede planeten, var på vei mot solen for å danne en formørkelse og så Hanuman. Han prøvde å stoppe Hanuman, men mislyktes da sistnevnte var sterkere enn ham.

Rahu henvendte seg til Lord Indra, gudenes konge, for å få hjelp. For å løse saken, kastet Indradev sitt Vajra (tordenvåpen) som traff Hanuman som deretter ble nummen. Vayudev fant ut at sønnen hans var bevisstløs på bakken og ble så sint at han gjorde livet vanskelig på jorden. Snart innså gudene deres feil og brakte Hanuman tilbake til livet. Han ble deretter velsignet med flere velsignelser.

Historier og fakta om Hanuman

Flere heroiske historier vitner om hvordan han levde, og disse historiene huskes den dag i dag, spesielt under forberedelsene til Hanuman Jayanti.

  • Ramayana skildrer Lord Hanuman som en av nøkkelpersonene og en ivrig tilhenger av Lord Ram. Han støttet Lord Ram sammen med de store vanarsena (mennesker i apeformer) i den langvarige kampen mot Ravana, demonkongen.
  • Man kan også finne rollen hans betegnet i Mahabharata, Puranas og noen få Jain-tekster.
  • Han antas å være en apegud og en manifestasjon av Lord Shiva.
  •  En fortelling viser at Lord Hanuman har evnen til å påta seg distinkte former på sin vilje, gripe skyer, skifte fjell, bryte steiner og også fly like fort som den hellige fuglen Garuda.
  •  Hver demon klarte ikke å stå imot ham på grunn av hans dype kraft og styrke.

Utvilsomt var det en uvurderlig gave gitt av gudene siden hans barndom.

Hanuman Mantra

Å synge denne «shlokaen» (Shloka eller śloka er en poetisk form som brukes i sanskrit, det klassiske språket i India) så mye som mulig anses som gunstig, spesielt for Hanuman Jayanti. Det hjelper til med å fjerne problemer og sorger, og fyller en med den nødvendige styrken til å overvinne kampene enkelt. Å gjenta det utallige ganger er svært gunstig for å komme nærmere Herren. Og, for å motta velsignelsene og nåden, er det ingen annen dag som er så lovende som Herrens bursdag!

Måtte Herren Hanuman beskytte deg fra all frykt og forvise de onde kreftene fra livet ditt. Ros og blidgjør det guddommelige – og feir en glad Hanuman Jayanti!

FJERNADOPTER ET BARN

SPONSOR A CHILD

Hanuman Jayanti
nb_NO