Anbefalinger av noen bøker skrevet av indiske forfattere!

Er du glad i å lese, og interessert i Indisk samfunn og litteratur, kan du kanskje få noen ideer til bøker ved å lese mine anbefalinger her. Landet har «et hav» av gode forfattere, og det er en umulighet for meg som er på et mikronivå å nevne alle. Jeg har valgt ut fire forfattere og noen utvalgte bøker. Som dere etter hvert vil merke, har jeg valgt ut godt voksne forfattere, da jeg har liten kjennskap til yngre indiske forfattere. Tips om nyere og andre forfattere tas imot med takk.  Noen vil sikkert kommentere at Salman Rushdie mangler. Han er ikke en av mine største indiske favoritter, og også på grunn av begrenset plass, har jeg utelatt han her.

Min personlige favoritt er Rohinton Mistry, og bøkene «Balansekunst», «Så lang en reise» og «Familieanliggender». Mistry ble født i Mumbai i 1952, men er siden 1975 bosatt i Canada. Han har fått internasjonale priser for alle sine tre bøker:

Balansekunst

En av de mest kjente av disse tre er nok Balansekunst, som gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner, beskriver tiden fra selvstendigheten i 1947 og åra framover mot Indira Gandhis 70-tall. “Balansekunst” er en brutal historie, samtidig også sterk og fargerik. Den beskriver livet for de som er nederst på samfunnets rangstige, om rasering av slumområder, inntauing av tiggere og andre fattige, og om tvangssteriliseringen som ble iverksatt av myndighetene. For denne boka mottok Mistry flere priser. Jeg garanterer at denne historien gjør noe med deg og at dette er en bok du aldri vil glemme.

Familieanliggender.

Vi blir med med til 1990-årenes Bombay. Jeg elsker denne boken hvor Mistry viser sin store fortellerkunst ved å skildre miljøer og enkeltmenneskets kamp i hverdagen. Det gjør han både med humor og alvor. Nariman Vakeel er parsi, 79 år gammel og enkemann. Han lider av Parkinsons sykdom og bor i en nedslitt leilighet sammen med sine to middelaldrende stebarn. Da Nariman brekker foten, blir omsorgsbyrden for tung for dem, og de overlater ansvaret til sin mye yngre halvsøster, Roxana. Hun bor i en liten leilighet med mann og to små sønner, og den nye situasjonen setter hele familien på harde prøver.  

Så lang en reise

Dette var debutromanen til Mistry, som for første gang viste hvilken glitrende forfatter han er. Her blir leserne tatt med inn i det indiske samfunnet og i den myldrende og fargerike byen Bombay (Nå Mumbai). Vi er i 1971 det året Indias krig med Pakistan resulterte i opprettelsen av Bangladesh. Vi møter den middeladrende Gustad Nobel – en alminnelig familiefar med kone og tre barn som strever med å skape et anstendig liv for seg og sine.  Nobels nabolag beskrives med humor og frodighet og med groteske og kuriøse detaljer.

En annen prisbelønt indisk forfatter og poet, som nok de fleste kjenner til, er Vikram Seth. Han er født i Calcutta i 1952 (nå: Kolkata). Seth har utdannelse fra India, England, USA og Kina, og snakker flere språk. Han er en allsidig forfatter, som har skrevet både poesi, reisefortellinger, bøker for barn og romaner for voksne. Den mest kjente er nok:

En passende ung mann

Leseren følger fire indiske familier på 1950-tallet, mens landet forbereder sitt første frie valg. Lata er en gifteferdig kvinne, og moren strever med å finne en ektemann til datteren. I mellomtiden forelsker Lata seg i en muslim, som hun vet moren ikke vil kunne godta. Og mot en bakgrunn av sosiale og geografiske forskjeller, motsetninger mellom hinduer og muslimer og brytninger mellom tradisjon og fornyelse, må Lata velge mellom tre menn, som representerer hver sin side av det indiske samfunnet. Boka er en murstein på 1366 sider. Jeg liker mursteiner av noen bøker, og koste meg gjennom alle sidene. Den er også filmatisert, men jeg vil påstå at boka er langt bedre enn filmen, noe som jo ikke er uvanlig.

To liv

Boka er basert på forfatterens indiske grandonkels historie. Da Seth som ung flyttet til England fra India bodde han i mange år hos sin grandonkel og -tante, og gjennom lange samtaler skrev han ned den utrolige historien om livet deres. Grandonkelen ble sendt til Tyskland fra India for å studere til tannlege i 1930 årene. Der bodde han på hybel hos en jødisk familie som ikke var særlig begeistret for denne mannen med mørk hud, men hybelbeboeren og datteren i huset forelsker seg. Dette er en historie fra India, fra «det tredje riket» og andre verdenskrig, fra Auswitz, Israel og Palestina, samt fra etterkrigstidens Tyskland og 1970-tallets Storbritannia, alt sett gjennom øynene til to som overlevde krigen. Det er også et portrett av deres vennskap, ekteskap og varige, men likevel så komplekse kjærlighet.  Alt mesterlig fortalt.

V.S Naipaul var en britisk forfatter med indisk bakgrunn som jeg har lest mye av. Han ble født i Trinidad 1932 og døde i London i 2018. I 2001 fikk han Nobels litteraturpris. I løpet av sin levetid skrev han over 30 bøker.

Der elva krummer seg

er en roman om Afrika, om kulturer i drift og oppløsning, og om det å være sin egen lykkes smed. Salim, hovedpersonen og fortelleren, er av indisk herkomst. Hans forfedre hadde slått seg ned på Afrikas østkyst. Nå blir han tilbudt en liten forretning i det indre av Afrika, i byen som ligger «der elva krummer seg». Det er en ruinby, ødelagt av krig og opprør han kommer til. Langsomt og smertefullt våkner den til liv igjen. Det er en forholdsvis tynn bok, men med et mektig innhold.

Et hus for Mr. Biswas

Romanen kom ut i 1961 og er Naipaul sin gjennombruddsbok. En av hans aller beste vil nok mange si. En komisk, mørk historie om en manns kamp for selvstendighet, med indisk-trinidadisk bakgrunnsteppe. Dette er tiden etter at Trinidad sluttet å være koloni, og det indiske miljøet Naipaul selv vokste opp i, danner en frodig og fargerik ramme om denne klassiske romanen. Romanen handler om den uheldige Mr. Biswas og hans bestrebelser for å få skaffet seg et eget hus. Det er ingen selvfølge at han som sønn av fattige innvandrere noen gang skal kunne bli huseier. Historien fokuserer på den sosiale og politiske utviklingen i det multietnisk øysamfunnet. Alt sees fra Mr. Biswas personlige synsvinkel og dermed levendegjøres problematikken. Boka er humoristisk samtidig som den gir god innsikt.

India – raseri og revolt

I denne boka henvender forfatteren seg til representanter fra Indias forskjellige typer miljøer og fraksjoner, fra mafialedere og terrorister til kontorister og filmskapere. Ved deres hjelp forsøker han å finne svar på hvordan et land med så dyptgående religiøse, sosiale, politiske og rasemessige problemer i det hele tatt kan fungere og holde sammen. Selv om boka er nær 30 år gammel, er den etter min oppfatning, fremdeles svært gyldig. Er du interessert i India – les den.

Arundhati Roy ble med sin debutroman Guden for de små ting verdenskjent over natten.

Jeg har lest romanene  som er kommet etter denne storslagne familie og kjærlighetshistorien, men jeg synes ingen av dem kommer i nærheten av hennes debutroman.  Hun er født i 1961 i Shillong i India, hvor hun fremdeles er bosatt. Roy er både forfatter og aktivist. Hun involverer seg i blant annet menneskerettigheter og i miljøspørsmål. I tillegg til romaner har hun også skrevet politiske romaner.

Guden for små ting

I den lille byen Ayemenem i den indiske delstaten Kerala bor den syrisk-kristne familien Kochamma, med de toeggede tvillingene Rahel og Estha. De vokser opp mellom syltetøy og pickles i sin blinde bestemor Mammachis fabrikk, i et politisk turbulent Kerala. Samholdet mellom søsknene er sterkt. Men en dag i 1969 snus verden på hodet, og de lærer at alt kan endres på et blunk, at liv kan vris i vonde retninger og til og med ta slutt, slik at ingen ting kan bli det samme igjen. Guden for små ting er en storslagen familie- og kjærlighetshistorie med det indiske kaste- og klassesamfunnet som klangbunn. Romanen som kom ut i 1997 ble tildelt den prestisjetunge Bookerprisen, og er oversatt til over 40 språk, samt er kåret til en av 1990-årenes ti viktigste bøker. Har du ikke lest den, har du noe å glede deg til!

       

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

Støtt SevaChildren sitt arbeid i India

For norske givere – doner ditt beløp gjennom Vipps!

Våre internasjonale støttespillere kan gi sine bidrag her!

Anbefalinger av noen bøker skrevet av indiske forfattere!
nb_NO