“Hvite kvinner” på utstilling i India under en cricketkamp!

I løpet av de siste 10-15 årene har det vært et voksende marked for å ansette hvite, fortrinnsvis blonde, vestlige kvinner blant visse elitemiljøer i India. Disse inkluderer Bollywood (filmindustrien), Premiere League Sports som IPL (Indian Premier League) og i bryllup og firmafester.

 En britisk kvinne skrev for en tid siden en kronikk der hun fortalte om sin erfaring med å jobbe for det som nå kalles «White Girl Jobs» i India. Les nedenfor et utdrag fra det hun skrev:

 Som en brite som bor i India har jeg blitt vant til oppmerksomheten min «alabaster» (ren, lys hvit hudfarge) får – for det meste positivt; noen ganger ikke. Imidlertid er det en bisarr ny trend som dukker opp blant Delhis middelklasse: å ansette vestlige kvinner til å jobbe i bryllup, fester, klubbåpninger og lignende. Det høres litt skummelt ut, sa jeg til vennen min som først fortalte meg om arbeidslinjen, ganske enkelt kalt «White Girl Jobs». Jobbene inkluderer alt fra det hverdagslige – å hilse på gjester ved ankomst eller hjelpe til bak baren – til å opptre som trommeslager, fungere som levende bord, magedans og til og med som stripper. Det er et stort antall menn som er villige til å betale en betydelig sum penger for å ansette hvite jenter, i stedet for lokale arbeidere. Å ha pene jenter på utstilling har aldri skadet forretninger. Men etter å ha snakket med jenter som jobber på klubbåpninger, eller som bare får betalt for å gå på klubber, virker «kontormiljøet» litt annerledes. De får betalt for å delta på klubbkvelder, kjøpe drinker, danse rundt i tynne kjoler og bade i oppmerksomheten til amorøse menn med ulike intensjoner. Det er mye penger å tjene i denne bransjen, for begge parter. Jenter får betalt mellom 600 kr og 1 200 kr for én natts jobb, og noen jobber pågår over flere netter. Arrangørene tjener 10 % provisjon på hver betaling, hvis du skaffer mellom 10 og 20 jenter, gir det en ganske god lønn for litt kveldsarbeid»

 Hudfarge har alltid vært et kontroversielt tema i India. Indiske kvinner bruker millioner av kroner hvert år på produkter som kan gjøre hudfargen lysere, for å oppnå idealet om “hvit skjønnhet”. Men som en hvit kvinne som deltar i denne bransjen og en kunde som betaler dem for å gjøre det, videreføres en allerede veletablert skjønnhetsmyte om at lysere hud er penere enn mørkere. 

Hvordan oppfatter vestlige hvite kvinner at de blir utnyttet som varer for å “pynte” festene og lokalene til velstående indiske menn? I et land hvor tusenvis av kvinner blir handlet mer som «bruder»: kjøpt, solgt, delt av menn og videresolgt. Der tusenvis av kvinner tortureres og drepes for rikdom gjennom medgift, burde ikke også vestlige kvinner tenke på deres rolle i å opprettholde et kulturelt system som ser på kvinner som varer og tilbehør som skal brukes, kjøpes, selges og kastes?

 Er det mer enn bare hudfargen som gjør at det ansettes blonde, hvite kvinner som denne britiske kvinnen tror? 

En historie som kommer fra artikkelen “De ti sportslige tingene du kan få i India”, publisert i et indisk ukeblad, viser Blonde Cheerleaders1) som vare, og skriver: -Delikate, anstendige og veldig beskjedne, indiske jenter er rett og slett altfor sjenerte til å stå rundt og danse halvnakne til støtte for lagene sine. Det betyr imidlertid ikke at den indiske mannen ikke setter pris på “litt skjørt”, så de importerer dem».

 Artiklene ovenfor sier mye om mange indiske menns syn på kvinner og deres verdi.

 

Cheerleading er en opprinnelig amerikansk betegnelse på den koreograferte aktiviteten som utøves av en gruppe mennesker for å heie på idrettslag på kamper og/eller som en konkurranseaktivitet. En person som utøver cheerleading kalles en «cheerleader».

        

 

Arbeid for “hvite” jenter
nb_NO