Baisakhi Festivalen

I vår serie om indiske festivaler har vi nå kommet til festivalen Baisakhi – festivalen som markerer starten på solåret. Folk i Nord India, spesielt i Punjab, takker Gud for god innhøsting. Besøk til Gurudwaras, Vaisakhi prosesjoner og tradisjonelle forestillinger er dagens høydepunkter. Baisakhi har spesiell betydning for sikher som på denne dagen i 1699 organiserte deres tiende Guru Gobind Singh Ji rekkefølgen til Khalsa.

Baisakhi er en av Sikhenes store festivaler og feires med mye entusiasme og munterhet i delstaten Punjab, og over hele verden der det er en betydelig befolkning med Sikher. For det store bondesamfunnet i Punjab markerer Baisakhi Festivalen tiden for høsting av våravlinger (rabi – avlinger sådd om høsten), og de feirer dagen med forskjellige danser (bhangra- og giddadans). For Sikhsamfunnet har Baisakhi festivalen en enorm religiøs betydning – slik som det var på en Baisakhi dag i 1699, da Guru Gobind Singh, den tiende Sikh Guru, la grunnlaget for «Panth Khalsa – ordenen til de rene».

Baisakhi Festivalen inntreffer på den første dagen i Vaisakh måneden (april / mai) i henhold til Nanakshahi eller Sikhenes kalender. Baisakhi er også populært kjent med navnet Vaisakhi. I henhold til den engelsk kalender tilsvarer datoen for Baisakhi 13. april hvert år og 14. april en gang hvert 36. år. Denne forskjellen i Baisakhi datoer skyldes at Baisakhi dagen regnes i henhold til solkalenderen og ikke månekalenderen. Den lykkebringende datoen for Baisakhi feires over hele India under forskjellige navn og forskjellige sett med ritualer og feiringer. Baisakhi datoen sammenfaller med «Rongali Bihu» i Assam, «Naba Barsha» i Bengal, «Puthandu» i Tamil Nadu og «Pooram Vishu» i Kerala.

Baisakhi feiringer

Folk i Punjab feirer Baisakhi festivalen med overbærenhet og hengivenhet. Siden festivalen har enorm betydning i Sikhenes religion, blir hovedtyngden av dagens aktiviteter gjennomført i Gurdwaraene (sikhismens gudshus). Folk våkner tidlig for å forberede seg til dagen. Mange bader også i den hellige elven for å markere denne spesielle anledningen. Etter å ha gjort seg klar, besøker de naboenes Gurdwara og deltar i det spesielle bønnemøtet som arrangeres. På slutten av Baisakhi bønnene får de som er samlet servert en spesialtilberedt «hellig pudding» (Kara prasad) laget av søtet semulegryn. Dette blir etterfulgt av et måltid hvor alle blir servert lunsj fra et felleskjøkken (guru ka langar).

Senere, i løpet av dagen, går Sikher i en Baisakhi-prosesjon under ledelse av fem navngitte Sikher (Panj-piaras). Opptoget beveger seg gjennom sentrum i de største områdene, mens deltagerne synger hellige sanger. Dueller, folkedans (bhangra) og dans fremført av kvinner (gidda) gjør prosesjonen lystig og fargerik.

Bøndene feirer

For de store bondesamfunnene i Punjab og Haryana markerer Baisakhi en nyttårstid da det er på tide å høste vinteravlingene (rabi avlingene). På Baisakhi takker bønder Gud for den rikelige avlingen og ber for gode tider fremover. Folk kjøper nye klær og gleder seg ved å synge, danse og nyte det beste av festmaten. Sanger fra albumet “Jatta aai Baisakhi” lyder mens munte menn og kvinner bryter inn i bhangra og gidda danser for å uttrykke gleden. Hverdagslige scener for såing og høsting av avlinger uttrykkes gjennom skarpe bevegelser i kroppen til akkompagnement av ballader og dhol-musikk. I flere landsbyer i Punjab blir Baisakhi feiringen organisert på steder hvor det i tillegg arrangeres andre fritidsaktiviteter.

Regionale feiringer av Baisakhi

Den store Baisakhi dagen feires i forskjellige regioner av India med forskjellige navn og med forskjellige ritualer. Dette er fordi dagen til Baisakhi har spesiell betydning for hinduer sammen med Sikher. For hinduer markerer 13. april tiden for nyttår, og de feirer dagen med ritualer som bading, fest og tilbedelse. En annen legende som er knyttet til dagen er gudinnen Ganga som sank ned til jorden for tusenvis av år siden på denne dagen. Mange hinduer feirer derfor dagen til ære for gudinnen Ganga ved å ta et hellig bad i elven Ganga. På en helt annen måte markeres Baisakhi feiringen i den fjellrike staten Himachal Pradesh. Her feires Baisakhi to ganger i året i månedene april – mai (Vaishakha) og november (Kartika). Her feirer folk Baisakhi ved å tilbe gudinnen Jwalamukhi og hylle guddommens idol i nærheten av en populær varm kilde som gir flammer. Disse forskjellige regionale måtene å feire Baisakhi på gjenspeiler Indias pluralistiske tradisjon og dens rike kulturarv. Regionale feiringer av Baisakhi skildrer også enhetene i India til tross for de sosiale, kulturelle og språklige forskjellene.

Bilder fra Sikhenes feiring av Baisakhi

       

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

 

 

Baisakhi Festivalen
nb_NO