Barnearbeid øker i India ettersom pandemien truer barna

Lærere besøker familier for å snakke med elevene sine, men fjernundervisning er utenfor rekkevidden for millioner av familier som ikke har råd til smarttelefoner eller bærbare datamaskiner. De fleste av Indias barneskoler og ungdomsskoler er fremdeles stengt på grunn av pandemien, og rammer mer enn 200 millioner barn.

En gutt som gråt da han ble slått for å ha klaget på magesmerter, vakte oppmerksomhet fra en forbipasserende som varslet politiet. Politiet klipte av  en hengelås på porten til den ulovlige skofabrikken der gutten jobbet og fant et dusin barn i alderen 10-17 år som arbeidet der.

Med stengte klasserom og foreldre som mister jobben på grunn av pandemien, setter tusenvis av familier barna i arbeid, og opphever dermed flere tiårs fremgang med å dempe barnearbeid og truer fremtiden til en hel generasjon av Indiske barn.

Også på landsbygda i India presser landsdekkende nedstengninger av samfunnet millioner av mennesker ut i fattigdom, og oppmuntrer til handel med barn fra landsbyer og til byer, for dermed å forsyne byene med billig arbeidskraft. Pandemien hindrer håndheving av lovgivning mot barnearbeid med færre inspeksjoner på arbeidsplassene og svakere innsats i jakten på menneskehandlere. Dette har ført til en uholdbar situasjon, sier det indiske NGO-miljøet.

Barn i disse aldersgruppene må arbeide 14-16 timer om dagen, og hvis de nekter å jobbe, blir de slått. Dette sender signaler nedover i systemet, noe som passer eierene, ifølge det samme indiske NGO-miljøet. Indiske frivillige organisasjoner har i løpet av perioden reddet tusenvis av barn over hele India. Den 13 år gamle gutten som jobbet i den ulovlige skofabrikken jobbet 12-14 timer om dagen med å feste gummisålene med lim, og holdt til  i et lite trangt rom, med lite mat og vann da politiet reddet ham og andre barn. Han ble sendt hjem til landsbygda i staten Uttar Pradesh. Men med stengte skoler og faren hans slet med å brødfø sine fire barn, gikk gutten tilbake til jobb, denne gangen på en gård i sin egen landsby.

I India har barn under 14 år ikke lov til å jobbe med unntak i familiebedrifter og på gårdsbruk. De er også utestengt fra farlige arbeidsplasser som byggeplasser, herding av murstein i ovner og i kjemiske fabrikker.

Historien om faren og gutten over videreføres her. En dag møtte faren en mann som lovet å gi sønnen en jobb og en lønn på rundt $ 60 i måneden. Men, til slutt fikk familien bare en måneds lønn for de to månedene gutten jobbet før han ble reddet. «Jeg ble smigret av disse ordene fra mannen og tillot ham å ta sønnen min med til byen,” sier faren. Og i mange tilfeller kjenner familien barnehandlerne, dette ifølge indiske barnerettighetsaktivister. I noen landsbyer i Uttar Pradesh distribuerte menneskehandlere gratis mat til fattige familier under koronapandemien. Etter å ha fått tillit til landsbyboerne, tilbød disse menneskehandlerne seg å gi barna deres jobber i storbyene. Og ettersom landsbyboerne kjente disse menneskene, ble de enige og sendte barna sine med dem, også dette ifølge indiske menneskerettighetsaktivister. Mange kom ikke tilbake på flere måneder og ble som oftest bare sendt hjem etter at de ble reddet av myndighetene og ideelle indiske hjelpeorganisasjoner. Noen er ennå ikke funnet.

I juli 2020 fordoblet Indias innenriksdepartementet sin kamp mot gjenoppblomstringen av barnearbeid, og utstedte retningslinjer for hurtig opprettelse av menneskehandelsenheter i hvert distrikt i hele landet. Mange indiske stater har oversett dette direktivet. Barnerettighetsaktivister i delstaten Uttar Pradesh sier regjeringens innsats for å beskytte barn i pandemiperioden , har vært mislykket. De fleste av Indias barneskoler og ungdomsskoler er fremdeles stengt på grunn av pandemien, og rammer mer enn 200 millioner barn. Lærere besøker familier for å veilede sine studenter, men fjernundervisning er utenfor rekkevidde for millioner av familier som ikke har råd til smarttelefoner eller bærbare datamaskiner.

En morgen i en forstad til hovedstaden New Delhi så en far med bekymring på at hans 14 år gamle sønn bar en tung sandsekk på en byggeplass. «Hold deg rakrygget ellers mister du sandsekken» ropte faren mens gutten, en sjuendeklassing, tok seg barfot inn i bygningen. Minst fire andre barn jobbet sammen med foreldrene sine der. Når skolene er stengt, vil gutten fortsette å jobbe, sa faren. «Det er allerede veldig lite arbeid. Hvis han ikke hjelper oss i disse vanskelige tider, har vi ikke nok å spise», sa faren.

Landet har gjort mange fremskritt i bekjempelsen av barnearbeid, men mer enn 10 millioner indiske barn er fremdeles i en eller annen form for slaveri, ifølge offisiell statistikk (UNICEF). Pandemien har så langt smittet mere enn 11 millioner indere og drept mer enn 153 000 av de.

Barnearbeid øker i India ettersom pandemien truer barna
nb_NO