Den indiske republikkens dag

Gratulerer, India, med republikkens dag i 2022

India markerer 26. januar som republikkens dag hvert år. I 2022 feirer landet republikkens dag for 73. gang. Mens India fikk uavhengighet fra den britiske regjeringen i 1947, var det ikke før 26. januar 1950 at den indiske grunnloven trådte i kraft og India ble en suveren stat og erklærte seg som en republikk. Dr. BR Ambedkar ledet utformingskomiteen for grunnloven.

Republikkens dag feires med mye pomp og prakt over hele landet. Hovedattraksjonen for feiringen denne dagen er den årlige paraden som begynner i Rajpath (Rajpath defineres som en sermoniell gate) i New Delhi, og slutter ved India Gate i samme by. På denne dagen heiser landets president flagget ved Rajpath, New Delhi.

Den seremonielle begivenheten viser også frem Indias kulturelle og sosiale arv, parader og flyshow av den indiske hæren, den indiske marinen og det indiske flyvåpenet. I tillegg deler Indias president ut Padma-priser (3. fineste sivile pris) til sivile i landet som fortjener det, for å hedre deres bidrag til India som nasjon.

Modige soldater blir også tildelt Paramvir Chakra, Ashok Chakra og Vir Chakra (militære utmerkelser).

Indisk fjernsyn dekker gjennom hele dagen parader og hendelser på denne dagen. Den 26. januar 1950 trådte den indiske grunnloven i kraft. Den konstituerende forsamlingen, som utarbeidet Indias grunnlov, holdt sin første sesjon 9. desember 1946. Den siste forsamlingssesjonen ble avsluttet 26. november 1949, og deretter ble grunnloven vedtatt et år senere.

                                                                    Indisk feiring av Republikkens dag 26. januar!

Den indiske republikkens dag
nb_NO