EID-UL-FITR

I vår serie om indiske festivaler har vi nå kommet til Eid-ul-Fitr (arabisk عيد الفطر, «festen for bruddet»), ofte bare kalt id eller eid, som er en muslimsk høytid og markerer slutten på fastemåneden ramadan. Den blir feiret med bønnesamlinger, gjestebud og ved at man får nye klær. Det er vanlig å besøke gravsteder og gi gaver og almisser (zakat) i forbindelse med eid.

Eid-ul-Fitr – «festen som bryter fasten», ofte bare kalt id eller eid, er en muslimsk høytid som markerer slutten på fastemåneden Ramadan. Eid-feiringen innledes med bønn og khutba – preken – i moskéen. Deretter markers eid ved å kle seg i sine fineste klær,  spise sammen, besøke slekt og venner, sende hilsener, og gi og motta gaver.

Zakat ul-fitr er en avgift som betales ved avslutning av fasten som går til fattige, og utrykker fellesskap og solidaritet med andre. Profeten påla muslimer å betale denne avgiften i forbindelse med Eid-ul-Fitr.

For praktiserende muslimer starter høytiden med bønn allerede før soloppgang (Salatul Fajr). Frokosten etter fasten er lett og består gjerne av noe søtt,  eksempelvis frukt. Siden Eid er en tid for takknemlighet og solidaritet er det obligatorisk, som nevnt ovenfor, å vise nestekjærlighet og å gi en bestemt mengde matvarer til de fattige i tråd med tradisjonen.

Høytiden Eid-ul-Fitr stammer fra profeten Muhammads tid. Profeten fortalte folket at den allmektige Gud hadde bestemt at det skulle være to høytider for muslimene: Eid ul-Fitr og Eid ul-Adha. Sistnevnte er en høytid som avslutter hajj, den årlige pilgrimsferden til Mekka. Det er fem søyler i Islam som er de religiøse pliktene som pålegges begge kjønn. Troens fem søyler er:

  • Trosbekjennelsen (shahada)
  • De rituelle bønnen (salah)
  • Den rituelle avgiften (zakat)
  • Fasten (sawm)
  • Pilgrimsferden til Mekka (hajj)

   

            En rekke symboler, ordtak og beskrivelser er gjennkjennende for EID-UL-FITR!

                  

 

EID-UL-FITR
nb_NO