Festivalen Maha Shivaratri – 11. mars

Hinduismen indikerer polytheism. Dens mytologiske overflod og de mange guder har alt å gjøre med sin mengde festivaler. Også den unødvendige debatten om polytheismens frynsegods og fallgruver er satt til side når det er festivaler. I kjølvannet av festivaler er nektarøse måltider, flamboyante ritualer, og en harmoni som sitter godt. I motsetning til andre religioner er hinduismen full av festivaler, og hver festival er bemerkelsesverdig og unik av sine egne dyder.

Shiva er den fremste gudinnen blant den hinduistiske pantheonen og betraktes som “den som ødelegger”. Maha Shivaratri eller “Shiva’s fantastiske natt” er natten for å feire Shiva’s overherredømme og avstå fra å sove og i stedet be til den store herre. De fleste dedikerte disipler av Lord Shiva feirer Maha Shivaratri ved å faste og synge salmene for å komme tilbake til Herrens Tandava, en guddommelig dans.

Maha Shivaratri er en festival som er viet tilbedelse av Lord Shiva på den 13. eller 14. dagen i den hinduistiske måneden Maagha eller Phalguna. Festivalen finner vanligvis sted i februar eller mars måned og blir observert bare en dag og en natt.

Maha Shivaratri feires natten og dagen som kommer før nymåne. Mange hinduer feirer med spesielle ritualer viet til Lord Shiva, og som inkluderer bønner, å gå til templet, folkedanser og musikk. Det er vanlig å faste under Maha Shivaratri og holde seg våken hele natten på et sted som synger salmer og vers med ros og hengivenhet til Lord Shiva. Mange hengivne tilbyr spesiell mat som er laget av sesongens frukt, grønnsaker og kokosnøtter. Mennesker som faster bryter fasten neste morgen for å spise prasad – den type mat som ble tilbudt Shiva.

Gifte kvinner overvåker fasten i Shivaratri og ber for sine ektemenn og sønner, mens ugifte jenter faster i håp om å finne en god ektemann slik som Lord Shiva. De kan utføre det tradisjonelle Shivalinga puja-ritualet – der de sirkulerer Shivalinga tre til syv ganger og deretter heller vann, melk, yoghurt, honning, sandeltrepasta og / eller rosevann over det.

En veldig kjent tradisjon knyttet til shivratri-feiringen er å drikke thandai, som er en drikk laget av bhang – cannabis, søte mandler og melk.

Det er mange historier knyttet til Maha Shivratri, som inkluderer natten da Lord Shiva utførte Tandav, en himmelsk dans av skapelse, bevaring og ødeleggelse og legenden om Lubdhaka. Festivalen feirer også bryllupet til Shiva og Sati, den guddommelige moren.

I følge legenden om Lubdhaka var Lubdhaka en fattig stammemann og en hengiven av Shiva som gikk inn i de dype skogene for å samle ved og gikk seg vill. I mørket klatret Lubdhaka opp i et bael-tre for sikkerhet og ly for natten. Brummen fra tigre og ville dyr skremte ham, og for å holde seg oppe hele natten plukket han ett blad av gangen fra treet og droppet det mens han ropte navnet Shiva. Neste morgen innså Lubdhaka at han hadde kastet tusenvis av blader på en Shiva lingam, og på grunn av sin hengivenhet til Shiva ble Lubdhaka belønnet med guddommelig lykke og trygg hjemreise.

Lord Shiva er en stor hinduisk guddom, ødeleggeren, og som ofte danser på en demon av uvitenhet. Shiva lingam er det falliske symbolet på Lord Shiva og er vanligvis laget av granitt, kleberstein, kvarts, marmor eller metall, og har en ‘yoni’ eller skjede som base og som representerer foreningen av organer. Det tilbedes hele natten og får tilbud som antas å ha sin egen betydning:

  • Å bade «Shiva lingam» i rosenvann, melk, honning og belteblader representerer renselse av sjelen
  • Påføring av sinøberrød pasta på «Shiva lingam» er symbolsk og for en god funksjon
  • Å ofre frukt representerer et langt liv og oppfyllelse av ens ønsker
  • Brenning av røkelsespinner symboliserer velstand
  • Tenning av lampe betyr oppnåelse av kunnskap
  • Ofring av betelblader betyr lykke

De tre horisontale stripene med hellig aske påført pannen av tilbedere av Lord Shiva kalles tripundra. Disse stripene symboliserer åndelig kunnskap, renhet og bot, samt Lord Shivas tre øyne.

        

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

Festivalen Maha Shivaratri – 11. mars
nb_NO