Festivalen Vasant Panchami – 16. februar

India er festivalenes land, hvor mennesker fra forskjellige religioner lever i en harmonisk sameksistens. De mange festivaler som feires i India er en virkelig manifestasjon av India sin rike kultur og tradisjoner. Det finnes en rekke indiske festivaler og feiringer. Mens feiringer skjer hele året, er tiden fra oktober til januar den tiden da India er på sitt mest pulserende hva angår festivaler.

India er et land hvor alle religioner og samfunn feirer sin kultur. Det er festivaler i India i de forskjellige delstater, festivaler som er religionsbasert og lokale festivaler generelt. Så hver dag er en ny feiring i dette landet.

Vasant Panchami er den hinduistiske festivalen som fokuserer på at våren er i anmarsj.  . Denne festivalen feires vanligvis i Magh, som er tiden mellom januar og februar i den gregoriansk kalenderen.

Sarasvati er den hinduistiske gudinnen til Vasant Panchami-festivalen. Unge jenter kler seg i lyse gule kjoler og deltar i festlighetene. Fargen gul har en spesiell betydning for denne feiringen, da den gjenspeiler glansen i naturen og selve livskraften. Alt preges av gult under festivalen.

Folk kler seg i gult og de gir gule blomster til hverandre, til gudene og til gudinnene. Under festen tilbereder og nytes et spesielt bakverk kalt «kesar halwa» eller «kesar halva», som er laget av mel, sukker, nøtter og kardemomme pulver. Denne retten inkluderer også safranstrenger, som gir den en levende gul farge og en mild duft. Under Vasant Panchami-festivalen er Indias marker fylt med fargen gul, ettersom de gule sennepsblomstene blomstrer på denne tiden av året. Penner, notatbøker og blyanter er plassert nær gudinnen Devis føtter for å bli velsignet før de brukes av studenter.

Feiringen av Vasant Panchami er sentrert rundt den hinduistiske gudinnen Sarasvati. Sarasvati er visdomens gudinne. Hun synliggjør de forskjellige fasettene ved læring så som vitenskap, kunst, håndverk og ferdigheter. Hun sies å være rolig og samlende. Hun er ofte avbildet sittende på en lotusblomst eller påfugl, iført en hvit kjole. Gudinnen Sarasvati er gudinnen for intellekt og læring. Hun har fire hender som symboliserer ego, intellekt, årvåkenhet og sinnet. Hun bærer lotus og skriftsteder i to av hendene, og hun spiller musikk på veena (et instrument som ligner en på sitter) med de to andre hendene sine. Hun rir på en hvit svane. Den hvite kjolen hennes er et symbol for renhet. Svanen hennes betyr at folk skal ha evnen til å skjelne det gode fra det dårlige.

Gudinnen Sarasvati, som sitter på en lotus, symboliserer hennes visdom. Når gudinnen sees på en påfugl, er det en påminnelse om at et sterkt ego kan holdes tilbake av kunnskap.

Festivalen Vasant Panchami – 16. februar
nb_NO