Leser fra artikkelen fra Klassekampen (24.04.2021) om bølge nummer to av covid-19 epidemien i India

Folk i India flykter fra byene mens smittetallene i landet stiger til himmels:

Myndighetene har sviktet

ILLE: Sykehusene er overfylte og fattigfolk stirrer sultedøden i hvitøyet. Ruchira Gupta i New Delhi mener tragedien er politisk skapt.

Koronasmitten stiger bratt i India. Torsdagens smittetall – 312.731 nysmittede – slo den forrige dystre rekorden fra USA på drøyt 300.000 nysmittede 8. januar. I går ble rekorden slått igjen med 332.730 smittede, ifølge indiske myndigheter.

Situasjonen er helt ute av kontroll, og helsesystemet har kollapset fullstendig. Landet gisper etter pusten, og myndighetene har sviktet, sier Ruchira Gupta på telefon fra Indias hovedstad New Delhi.

Sønnen til en venn døde i går, 33 år gammel. Det var ikke oksygen å få. På sykehusene ligger det noen ganger to og tre mennesker i hver seng, og syke folk ligger på fortauene utenfor sykehusene.

Prøver å hjelpe

Sammen med kvinner fra bordellstrøket i Mumbai stiftet Ruchira Gupta organisasjonen Aapne Aap i 2002. De jobber for å motvirke menneskehandel og hjelpe prostituerte med yrkesopplæring, inntektsgivende arbeid og skolegang for barna deres. Aapne Aap driver hjelpearbeid over hele India, og må nå i økende grad konsentrere seg om bare det å holde folk i live.

Pandemien har gjort Gupta til administrator for en stor distribusjonskjede av matvarer til folk i prostitusjonsstrøkene.

Sist Klassekampen snakket med henne, i mai i fjor, fortalte hun at hun begynte å lage hjelpepakker etter å ha fått nødrop fra hele landet.

In­dia og co­vid-19:

  • India har 1,3 milliarder innbyggere (anslag per juli 2020).
  • 79,8 prosent er hinduer, 14,2 prosent muslimer, 2,3 prosent kristne og 1,7 prosent sikher.
  • Landet styres av statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske parti BJP.
  • Koronasmitten har økt kraftig siden februar og var i går ifølge offisielle tall på over 330.000 nye smittetilfeller per dag.
  • I går var andre dag på rad at India hadde verdens høyeste økning i smitte per dag.
  • Bekymringen øker også for at nye virusmutasjoner er mer smittsomme.
  • India hadde per 21. april bare vaksinert 9,5 prosent med dose én og 1,5 prosent med dose to.

Kilder: CIA, CNBC, WHO med fler

Nå er det enda verre. De har måttet skalere opp fra å hjelpe 10.000 til 50.000 med mat. Barn de har klart å få inn på internatskoler, kastes ut når skolene stenger og kommer tilbake til prostitusjonsområdet, der de verken får omsorg, mat, frisk luft eller utdanning.

Barn tar vare på barn. Jeg får fortvilte meldinger fra jenter som ber om hjelp til mat og til å komme seg ut av prostitusjonsstrøkene, der de ofte bor under kummerlige forhold i rom uten vinduer. Pandemien rammer de aller svakeste hardt, sier Gupta.

Inne i andre bølge

India styres av statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske parti BJP. Da regjeringen stengte landet 24. mars i fjor, startet en utmarsj fra byene, der millioner av fattige arbeidere tok seg til sine hjemlandsbyer til fots. Ifølge The New York Times var dette var den største folkeforflytningen på det indiske kontinentet siden 1947.

Hjemreisa var brutal. Mange gikk til fots i heten, og hundrevis døde på veien. Mange tok også med seg koronasmitte hjem.

En ny utvandring fra byene er nå i gang, og også denne gangen reiser folk fordi de mister levebrødet og drar hjem til bygda for å skaffe mat.

I fjor sommer ble noen restriksjoner lettet, men i høst steg smitten igjen og var oppe i 100.000 daglige tilfeller. På slutten av 2020 og starten av 2021 roet situasjonen seg noe, før smitten igjen økte kraftig fra februar.

Nå stiger altså smitten til himmels igjen, og India kneler i sin andre store bølge.

Krematoriene sliter med lange køer. Gupta forteller at folk må vente i hete og smittefare i åtte–ti timer for å få kremert sine døde.

Eksperter frykter også at en ny, mer smittsom mutasjon er løs. The New York Times skriver at eksperter tror på ytterligere forverring de neste to ukene, før det igjen vil roe seg.

Politisk styrt krise

Ruchira Gupta retter en tung pekefinger mot Modi og regjeringen hans.

Dette er en menneskeskapt, politisk styrt krise. Da pandemien rammet i fjor, forsto vi at det kom uventet, og at det ville ta tid å få ting på plass. Men nå har de hatt et år på seg til å bygge opp helsevesenet, skaffe flere sykehussenger, vaksiner, oksygen og helsepersonell. Det er utilgivelig at de ikke har gjort det, sier hun.

Gupta mener at myndighetene har forholdt seg til pandemien som «et lov-og-orden-problem framfor en helsekrise»: De har slått hardt ned på protester og rammet fattige ved å stenge butikker og transport.

Nå har folk brukt opp alle ressursene og er desperate. Hver eneste dag nå får jeg panikkmeldinger fra folk som trygler om hjelp til mat. De skammer seg, og det gjør jeg også. Det er et tap av verdighet på begge sider. Jeg gir meg ikke, men jeg er sliten. De siste tre dagene har jeg brukt et par timer daglig til å skrive kondolansekort, sier hun.

«Barn tar vare på barn. Jeg får fortvilte meldinger fra jenter som ber om hjelp til mat og til å komme seg ut av prostitusjonsstrøkene, der de ofte bor under kummerlige forhold i rom uten vinduer»

RACHIRA GUPTA, GRUNNLEGGER AV ORGANISASJONEN AAPNE AAP

Gupta er oppgitt over at India ikke har kommet lenger med vaksineutrullingen. Bare 9,5 prosent har fått første dose av koronavaksine.

Hvis alle var vaksinert, ville vi fått ned dødstallene. India har hatt utmerkede vaksinasjonsprogrammer og har nesten utryddet polio. Vi har infrastruktur for vaksinekampanje, men ikke politisk vilje. Jeg frykter at millioner vil dø av sult eller covid-19 før vi får flokkimmunitet, sier hun.

Hindunasjonalisme og sult

Det har vært flere valg på delstatsnivå i vår, der BJP har slåss for posisjonene. Og mens regjeringen har slått hardt ned på demonstrasjoner, har de latt store valgkamparrangementer gå sin gang.

At regjeringen tillot den store religiøse festivalen Kumbh Mela i byen Haridwar i april, har også fått brei kritikk. Hinduer kommer dit for å ta et rituelt bad i elva Ganges, og BBC skriver at millioner samlet seg der i år. Bilder fra festivalen viser folk som sild i tønne ved elvebredden.

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

Folk i India flykter fra byene mens smittetallene i landet stiger til himmels
nb_NO