“Hemis Festivalen” i Ladakh

India er festivalenes land, hvor mennesker av ulik etnisitet lever relativt fredelig sammen. Festivalene er organisert på ulike nivåer – på delstatsnivå, etter religiøse skillelinjer eller etter folketilhørighet. Det store antall festivaler vitner om en rik kultur og rike tradisjoner.

I vår serie om indiske festivaler vil vi denne gangen fokusere på Hemis som er en todagers buddhistisk festival. Den feires i Hemis klosteret i Ladakh i Kashmir regionen. Denne regionen administreres av India og er et av landets mest urolige hjørner. Både India, Pakistan og Kina krever suverenitet over området.

Hemis festivalen feires årlig i juni/juli og markerer fødselsdagen til Guru Padamsambhava og det godes seier over det onde. I følge legenden beseiret denne indiske guruen demoner og onde ånder. Padamsambhava betyr født av Lotus og tradisjonelle biografier hevder at han som åtteåring lot seg inkarnere ut av en lotusblomst. Noen historier kan også fortelle at det var denne guruen som skal ha brakt buddhismen til Tibet.

På denne dagen er Hemis klosteret vakkert pyntet og er midtpunktet for festivalen. Her utstilles områdets flotte håndverk, og de innfødte kler seg i vakre tradisjonelle drakter og samles på gårdsplassen til klosteret, som er det største buddhistiske klosteret i Ladakh. Buddhistiske lamaer og munker danser den hellige maskedansen til lyden av trommer, cymbaler og opp til 3-4 meter lange metalltrompeter.

 Maskedansene, også kjent som “Cham Dance”, er et av festivalens høydepunkter. Her skildres seieren av det gode over det onde.  Dansene ledsages av skuespill.  Ifølge tradisjonen skal munkene ha på seg lange kjoler, forseggjorte masker og hodeplagg. Hver maske har en spesiell betydning knyttet til seg. En figur av deig som representerer de onde maktene knuses av danserne og bitene kastes i fire forskjellige retninger. Ritualet indikerer renselse av sjelen etter døden.  

Det ellers så kalde landskapet blir levende under festivalen, som er en av de viktigste buddhistiske festivalene, og som, i tillegg til å samle lokalbefolkningen også samler turister fra hele verden.  Festivalen er en blanding av underholdning, historie, kultur og åndelighet.

 

   

                                       Forskjellige scener fra festivalen Hemis

                             

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

          

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

Støtt SevaChildren sitt arbeid i India

For norske givere – doner ditt beløp gjennom Vipps!

For our International supporters – you can donate here!

 

 

“Hemis Festivalen” i Ladakh
nb_NO