«Holika Dahan» festivalen

India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne.

 Når er Holi Dahan?

Dagen før festivalen «Holi» ( også kjent som fargefestivalen) er kjent som «Holi Dahan» og kan være en helligdag i noen stater. Den feires ved fullmåne i begynnelsen av mars hvert år.

Historien til Holi Dahan

Selv om Holi opprinnelig var en festival for å feire starten på våren, er den i dag bedre kjent som et symbolsk minnesmerke for en legende fra hinduistisk mytologi. Historien er at det en gang var en demonkonge kalt Hiranyakashayap som mislikte sin sønn, prins Prahlada, og tilbad Lord Vishnu. Han prøver å myrde prinsen ved flere anledninger, men mislykkes hver gang. Til slutt ble det lagt en plan der Holika skulle ta Prahlad på fanget og sette seg i et bål. Holika ville overleve fordi hun hadde et fortryllet sjal som ville beskytte henne mot flammene. Men planen mislyktes. Prahlad ble reddet av Vishnu og det var Holika som døde da hun bare var immun mot brann hvis hun var alene. Kort tid etter drepte Vishnu Hiranyakashayap og Prahlad ble konge. Moralen i historien er at det gode alltid seirer over det onde. Holi Dahan husker denne hendelsen, og store bål brennes på Holi Dahan som en symbolsk representasjon av kremasjonen av Holika. Festivalen er også assosiert med den evige kjærligheten til Krishna og Radha, og derfor er Holi spredt over 16 dager i Vrindavan så vel som Mathura – de to byene som Lord Krishna hadde en dyp tilknytning til.

Hvordan feires Holi Dahan?

Festivalen begynner på fullmånenatten.

Bål blir tent på gatehjørner for å rense luften for onde ånder og dårlige vibber, og for å symbolisere ødeleggelsen av den onde Holika, som festivalen ble oppkalt etter.

Doljatra

I statene Odisha, Uttar Pradesh og Vest-Bengal feires Doljatra i stedet for Holi. I hovedsak er det den samme festivalen som Holi Dahan, men her er det lagt vekt på at det er den siste festivalen i det bengalske året.

«Holika Dahan» festivalen
0
0 gaver
Mine gaver
Din gavekurv er tom
nb_NO