Monsun, fattigdom og klimaendringer

 

Monsun er en type vind som skifter retning med årstiden. Asia rammes av den sterkeste monsunen, og her fører den fuktige luften til en flere måneder lang regntid. Monsunen har alltid skapt flom i India, men klimaendringer gjør at monsunen blir mer uforutsigbar og mer voldsom enn tidligere.

Monsunregnet kommer over det Indiske subkontinentet i begynnelsen av juni og beveger seg nordover til det treffer det nordlige India i begynnelsen av juli. I 2020 kom monsunregnet mye tidligere enn vanlig, og er det tidligste monsunregnet i India på et århundre. Selv om India har hatt en sterk økonomisk vekst de siste årene, og hundrevis av millioner er løftet ut av ekstrem fattigdom, er det fortsatt flere hundre millioner som er fattige, og rundt halvparten av de cirka 1,3 milliarder innbyggerne mangler tilgang til rent vann. I India regner man også med at nesten halvparten av befolkningen sulter.

Kronisk sult er en del av livet

Sathya ser lite til den voldsomme økonomiske utviklingen i landet.

Det er mørkt i den fattige hytta. Det finnes ingen elektrisitet her. Som kasteløs og en av de millioner som lever for under én dollar dagen er firebarnsmoren vant til å sende barna sultne til sengs.  Som sesongarbeider er hun l glad hver gang hun kan ta med seg hakke og spade og gå på jobb Jeg håper barna slipper å leve det livet jeg gjør. Det er viktig at de går på skole, sier Sathya. Med hendene som viktigste redskap bruker hun kreftene på å dyrke ris. Bøndene og løsarbeiderne i delstaten Tamil Nadu kjemper mot et stadig mer varierende klima. For hundrevis av millioner er blandingen av klimaforandringer, ekstrem fattigdom og kronisk sult noe som gjør at de ikke får være delaktige i den rasende utviklingen som gjør India til en global maktfaktor.

India er villig til å gjøre noe med klimaet så lenge det ikke går ut over målet om å utrydde fattigdom, sier en indisk forsker. Hver inder slipper ikke ut mye klimagass, men fordi inderne utgjør en sjettedel av verdens befolkning, er det bare USA og Kina som har større klimagassutslipp.

I motsetning til de andre store landene som lover å gjøre noe med klimagassutslippene, vil ikke India tallfeste hvor mye de skal kutte. Dette skjer samtidig som inderne er blant dem som vil merke klimaendringene mest. Som i mange andre land vil havstigningen etterhvert merkes langs den indiske kysten, og allerede nå kan monsun-mønsteret være påvirket. Sist sommer var det ekstremt hett i India, noe også regjeringen knyttet til den globale oppvarmingen. I fjor sommer var det opp mot 47 grader i skyggen, og hetebølgen tok opp mot 2500 liv.

Etter hetebølgen uttalte minister Harsh Vardhan «La oss ikke lure oss selv ved å si at det ikke er en sammenheng mellom det uvanlig høye dødstallet fra hetebølgen og nok en monsun som ikke kom når den skulle. Det er ikke bare en uvanlig varm sommer, det er klimaendringer».

Royal Meteorological Society i Storbritannia har laget modeller som viser at i fremtiden vil klimaendringene gjøre monsunen enda våtere, at det vil endre seg hvor det regner, og at det vil bli vanskelig å forutse hvor regnet kommer.

Siden monsunen i India historisk sett har vært veldig stabil, kan dette få store konsekvenser for de mange bøndene i landet.

Fakta: Klimautslippsmål

  • På papiret har India en ambisiøs klimapolitikk, men det gjelder å skaffe energi fort. Og fornybar energi utgjør i dag bare en liten del av Indias energiforbruk.
  • Det er ikke et folkekrav å gjøre noe med klimaendringene. Det er middelklassen i de store byene som er opptatt av det. Fattige bønder har nok med å overleve fra år til år.
  • Mange har ikke primærbehovene dekket, og da er det vanskelig å tenke på hvordan de skal bevare jorden til de neste generasjonene.
  • Inderne tenkt å doble produksjonen av kullenergi de neste fem årene. Det skal blant annet sikre at de rundt 300 millionene som i dag ikke har tilgang til strøm, skal få stikkontakter i hjemmet sitt.

Vil det være mulig at omtrent 40% av Indias energikapasitet innen 2030 skal kunne komme fra ikke-fossile kilder. Selv om dette målet forutsetter bidrag fra Det grønne klimafondet, vil det likevel være mulig for en stor nasjon som India å oppnå et slikt mål? Den som lever får se!

          

På gata fødes vi, lever vi og dør!                      Enorme mengder kull må til for å skaffe energi

 

 

 

 

 

 

Boforholdene er ikke alltid bra!                    Her må det plast til for å holde regnet ute

Monsun, fattigdom og klimaendringer
nb_NO