Puri Ratha Yatra Festivalen (lokalt kalt Ratha Yatra)

Feiringen av festivaler i India skjer hele året, men fra oktober til januar tar det virkelig av med festivalfeiringer.

I vår serie om indiske festivaler er vi nå kommet til Puri Ratha Yatra festivalen – eller vognfestivalen – som er en hinduistisk festival til ære for den indiske guden Jagannath som igjen er et navn på den hinduistiske guden Krishna og på et tempel i Puri i delstaten Odisha. Jagannath er et av Indias største tempelkomplekser med ca. 6000 prester og tempeltjenere. I templet er alle kasteforskjeller opphevet blant pilgrimene, men ikke-hinduer har ikke adgang.

Hvert år i juni/juli samler flere hundretusener av pilgrimer og turister seg i Puri når statuen av Jagannath og hans søsken Batarda og Subhada blir trukket i hver sin 14 meter høye trevogn. Flere tusen tempeltjenere trekker vognene fra hovedtempelet til et mindre tempel, en avstand på cirka 3 kilometer og her oppholder de seg i syv dager før de tas tilbake til hovedtemplet.  Turen er til minne om Krishnas ferd fra Gokul til Mathura. 

En gang hvert 9. til 19. år, når «Ashadha måneden» blir fulgt av en annen måned med «Ashadha» (kjent som “dobbelt Ashadha”), finner et sjeldent og spesielt «Nabakalebara» rituale sted. Betydningen “ny kropp”, «Nabakalebara» er når tempelgudene i tre erstattes med nye. I forrige århundre ble ritualet utført i 1912, 1931, 1950, 1969, 1977, 1996 og 2015. Det neste «Nabakalebara ritualet» vil skje i 2034.

Legenden sier at de som blir valgt ut til det ærefulle oppdraget med å trekke vognene, er garantert en lysende framtid.

Under prosesjonen i Puri kommer 100.000 av tilhengerne og turister for å overvære prosesjonen. På grunn av ekstremt mange skuelystne er det gjennom årene ført til en del tragiske hendelser som at tilskuere er blitt tråkket i hjel under trengselen.

Lignende prosesjoner organiseres i Jagannath-templer over hele verden.

                

Bli fadder hos SevaChildren

Du betaler kun kr 190 i måneden. Klikk på symbolet under for å tegne ditt fadderskap!

Du vil få en startrapport med bilder og informasjon om barnet. Hver 6. måned vil du få en oppdatering fra barnet som sier noe om hvordan det går på skolen og andre ting som skjer i familien til barnet. I tillegg kan barnet sende oversatte hilsener til sin fadder med ulike mellomrom.

Støtt SevaChildren sitt arbeid i India

For norske givere – doner ditt beløp gjennom Vipps!

Våre internasjonale støttespillere kan gi sine bidrag her!

 

Puri Ratha Yatra Festivalen (lokalt kalt Ratha Yatra)
nb_NO